MEDLEMSBREV SEPTEMBER 2024

2024-09-19

Bästa Mariarosens medlem!

Här kommer en uppdatering och mer information om höstens aktiviteter och annat som kan vara av intresse.

FIKATRÄFFAR:
Fikaträffar på Global Living
, Smedjegatan 13 i Västerås. Välkommen dit för att ta en fika med kaffe/te och något smarrigt och en trevlig pratstund. Föreningen bjuder på fikat.
Planerade tider är:

Söndagen 29 september kl 15
Söndagen 27 oktober kl 15
Söndagen 24 november kl 15

För dig som kommer med bil kan vi nämna att parkeringshuset Igor har gratis parkering på söndagar.
Global Living


PROJEKT LIVSKRAFT

Logga

I Västmanland har några patientföreningar för olika cancersjukdomar samverkat en tid. Ett resultat av detta samarbete är att det regionala cancercentrumet i Uppsala, RCC Mitt, har avdelat medel för en ny verksamhet som inte genomförts tidigare. Föreningarna i länet har därmed fått möjligheten att genomföra aktiviteter för alla som drabbats av cancer och deras anhöriga. Verksamheten vänder sig således till alla som kommit i kontakt med cancer och som bor i länet, man behöver således inte vara medlem i någon av de arrangerande föreningarna.

Det är första gången som Prostata-, Bröst-, Gyn- Blod- och Öron/näsa/halscancerföreningarna samarbetar med en gemensam målsättning för personer som inte tillhör ordinarie medlemmar. Patientföreningarna i Västmanland har sett ett behov att samverka i gemensamma frågor men har ännu inte haft någon plattform för detta. Möjligheten att driva ett projekt för lokal patientsamverkan kan därför bli grunden och startskottet för ett mer permanent samarbete föreningarna emellan.

Sådan samverkan sker på andra håll i Sverige och har skapat mötesplatser, stöd och kunskapsutveckling för cancersjuka med en verksamhets som sker under hela året. Det återstår att se vad vi kan åstadkomma i Västmanland och vad som är efterfrågat ser vi fram att ytterligare få fördjupat nu när verksamheten startar.

Gyncancerföreningen Västmanland (Mariarosen) deltar i projektet och vår styrelsemedlem Ingegerd Ahl är vår representant i projektgruppen. Om du vill ha mer information kontakta gärna Ingegerd, tel 070-9465515.

Under hösten 2024 kommer tre stycken seminarier/föreläsningar att äga rum:
Torsdag 26 september, kl 18.30 – 20.30, Hörntorpsvägen 4, Västerås, ing.25 Föreläsningssalen: Roar och oroar med Gunnar Åsberg, samt Min cancerresa med Thomas Knutsson

Torsdag 31 oktober, kl 18.00 -21.00, Hörntorpsvägen 4, Västerås,:  Workshop – Vägen framåt – ta hand om dig själv med yogaterapeut Annica Wallin

Torsdag 28 november, kl 18.30 – 20.30, ABF, Pilgatan 2, Västerås: Lust och välbefinnande efter en cancerbehandling, Karolina Ersson, Beteendevetare, Sexual rådgivare och 4D-Wheel terapeut från Aleah Care.

Se mer information om aktiviteterna och hur man anmäler sig här: FÖRELÄSNINGAR HÖSTEN 2024.

 

GYNCANCERFÖRBUNDET:
Som medlem i GCF Västmanland är du också välkommen att delta i GynCancerFörbundets anordnade arrangemang. Mer information om dessa aktiviteter finns på förbundets hemsida https://gyncancerforbundet.se .
Några arrangemang i Västmanland eller i vår vår närhet är:
18 oktober i Konserthuset Västerås, kl 19:30: ”Unplugged 2.0”, Show med Peter, Bruno, Matilda och Petra.
18 oktoberi Lokomotivet i Eskilstuna, kl 19:30: ”Tina the Show, Lagayla Frazier

Gemensamt för dessa arrangemang är att du själv bokar och köper din biljett och sedan skickar kvittot till GCF:s kassör Cristina Gunnarsson, cristina.gunnarsson@gmail.com . GCF betalar 500 kr av din biljett, resten betalar du själv. Behöver du hjälp med bokning och återbetalning hör av dig till Willy, se nedan.    

RCC (Regionala Cancercentrum i Samverkan): FILMER MED EGENVÅRDSRÅD:
RCC, https://cancercentrum.se/samverkan/om-oss/ , har tagit fram information som hjälp vid cancerrehabilitering.

Att vara fysiskt aktiv och få i sig tillräckligt med energi och näring skapar bättre förutsättningar för en cancerbehandling. Eftersom levnadsvanor är en viktig del i cancerrehabiliteringen har RCC tagit fram inspirationsfilmer för 1177.se, filmerna kommer successivt även att inkluderas i Min vårdplan. Mer information och länkar till filmerna finner du här: https://cancercentrum.se/…/nya-patientfilmer-ger…/

Film om mat vid cancer:
https://www.1177.se/…/att-leva-med-cancer/mat-vid-cancer/

Film om fysisk aktivitet vid cancer:
https://www.1177.se/…/fysisk-aktivitet-och-fysioterapi…/

 

REGION VÄSTMANLAND: UTBILDNING I CANCERREHABILITERING
Under hösten är du som patient och närstående välkommen att ta del av föreläsningar i ämnet cancerrehabilitering som anordnas av Region Västmanland, https://www.1177.se/Vastmanland/sjukdomar–besvar/cancer/rad-och-stod-vid-cancer/utbildning-i-cancerrehabilitering/ .
Utbildningen består av två föreläsningar:

Föreläsning 1:
Känslomässiga reaktioner vid cancersjukdom

Varför reagerar jag som jag gör? Hur kan jag må bättre känslomässigt trots att jag har en cancerdiagnos? En föreläsning om känslomässiga reaktioner, sorg och medveten närvaro.

Tid: Måndag 30 september kl. 16:30-18:30
Plats: Västerås sjukhus, ingång 29, vån 2, Samlingssalen.

Föreläsning 2:

Cancerrelaterad trötthet och fysisk aktivitet

Vad är cancerrelaterad trötthet, fatigue? Kan jag göra något för att
lindra min trötthet? En föreläsning om cancerrelaterad trötthet,
balans i vardagen och vikten av att vara fysiskt aktiv utifrån sin egen
förmåga.

Tid: Måndag 2 december kl. 16:30-18:30
Plats: Västerås sjukhus, ingång 29, vån 2, Samlingssalen.

Föreläsningarna är gratis och anmälan om deltagande sker genom att fylla i blanketten på deras hemsida: https://regionvastmanland.bmc.nu/Modules/Event/Public/Event.aspx?EventId=83&EventGuid=b2fe4233-050a-4e56-816a-d117556e3de6 .

För ytterligare information, anmälan (eller hjälp med anmälan och bokning till aktiviteterna) och samåkning i samband med våra aktiviteter kontakta:
Maija Parviainen  maijas.info@gmail.com (sms eller telefon 076-876 64 81)
Willy Hermansson  tallbacken1@telia.com (sms eller telefon 070-7181413).

 

Med varma hälsningar

Styrelsen